Blogg gratis Logga in

Lady Stalker

22 Nov, 2007


Värdinnans ABC, del 2

Tangentbordsknatter — Skrivet av LadyStalker @ 22 November, 2007 13:24

Har väntan varit svår? Nu är den här -- andra delen av Värdinnans ABC: "En middag i all enkelhet". Se där, nu får jag med två av mina favoritämnen: mat och nostalgi.

År 1930:

Den första middagen i det unga hemmet skall kanske höra till kategorin "middag i all enkelhet". Det kan betyda allt möjligt i fråga om antalet rätter och finhetsgrad! / - - -/ Men den nygifta familjen, som verkligen måste tänka på att spara och som ingen hemhjälp har, kallar även sin middag så och det med rätta. Man bjuder absolut inte på kort, man telefonerar, men därmed är visst inte sagt att man ej kan vara fint klädd, smoking är vanligt ..."

I telefonen underrättar man om det skall vara kavaj eller smoking.
/ - - - / Många fruar ha två klänningar att välja emellan, den ena fin, den andra ganska använd, men hon vill ha dem på just där de mest passa, och det är verkligen en onödig tråkighet att behöva visa sig i den mindre fina i en samling fint klädda damer, bara därför att värdinnan av anspråkslöshet inte sagt, hur många som skulle komma. Ty själva middagstypen -- en middag i all enkelhet -- kan man ju inte rätta sig efter.

Reflektion från år 2007:
Smoking tillhörde alltså det som först införskaffades i det "unga hemmet". Varför inte ytterligare en klänning till stackars unga frun, som nu enbart har att välja mellan två dylika? *Rafsar själv igenom mina lager med klänningar och kjolar*, där exemplar återfinnes från de mest skilda epoker (läs ett-två år tillbaka), samt i varierande stadier av förfall (läs grad av hipphet). Tar mig för pannan och inser att det nog varit enklare att välja mellan två.

Fasar också för vad en finare middag "utan enkelhet" skulle innebära för klädsel i ovannämnda kretsar. Krinolin? Kröningsmantel?

År 1930:

Skall middagen bestå av smörgåsar på en tallrik eller verkligt smörgåsbord? Ja, tänker man uteslutande på besväret, så är ju frågan lätt nog besvarad: det är mycket vigare med två, tre smörgåsar på en assiett. Men det är absolut inte så roligt, och kan man, skall man nog, när det ej är för många gäster, vara det gammaldags smörgåsbordet trogen. Vi äro bra dumma, om vi så där i "all enkelhet" och nära vänner emellan skulle slopa en så typiskt svensk bjudningsform ..."
/ - - - / Utlänningen anser Sveriges namn förbundet med tanken på smörgåsbord ... / - - - / I de svenska hemmen ser han bara två ā tre enstaka smörgåsar melankoliskt ligga på en tallrik.

Reflektion från år 2007:

Stackars utlänning! Komma hit och behöva se melankoliska smörgåsar. Nej, tänker man uteslutande på besväret är det nog take-away som gäller. Thai? Grekiskt? Italienskt? Se där, nu får vi utlänningen att också känna sig hemma, med målgruppsanpassad middag "i all enkelhet".

År 1930:

Under det man äter smörgås serveras supen för den, som vill ha den. Pålägget kan ju vara mer eller mindre fint; om det är tre smörgåsar, bör en vara med ost ..." / - - - / Soppa, kött, efterrätt äro egentligen enklare -- hur fina rätterna än äro -- än fisk, kött och efterrätt. / - - - /
Gös är sedan gammalt kalasfisk, ehuru visst ej alla anse den så god. Om man vet att, att alla tycka om det, kan man också ha stekt ål, stekt på halm i ugnen, men detta endast om man känner allas smak. / - - - / Fågel är en kanske för vanlig kötträtt.

Är det en verkligt enkel middag förekommer ej mer än en sorts vin. Chablis går till alla rätter, men är inte i allas smak.

När man tågar från bordet, går värdinnan först med sin herre och värden med dam sist ... / - - - / Så bjudes kaffe omkring och värdfolket roar gästerna -- vart värdfolk på sitt vis!

Vid halv elvatiden bjudes därpå en bricka med ihällt te och öl jämte påbredda smörgåsar och småbröd. Efter det brukar det förnämsta paret bryta upp.

Reflektion från år 2007:

Jag säger bara en sak: sushi! Kan som bekant avnjutas i form av take-away. Och vid halvelvatiden smörgåsar -- igen? Har inte till och med utlänningen fått sitt lystmäte så dags? Och hur gjorde man med de gluten- och laktosintoleranta?

Beträffande vilket par som var förnämast, får vi bara hoppas att detta var allmänt känt. Annars kanske det bjöds på slagsmål -- en passande underhållning, iscensatt av värdfolket?

----------------------------------------

Fler avsnitt följer av Värdinnans ABC.
Kommentarer

 1. Hahaha, det är alltid lika roligt att läsa detta.
  Det var väldigt mycket smörgåsar :) Och tågar från bordet?? Hur gör man då?

  Ha en bra helg. Kram.

  Skrivet av Isabelle — 23 Nov 2007, 12:54

 2. Jag hafver nu läst o begrundat. Känner en gastkramande ångest komma krypande ehuru jag hafva inbjudit ett antal grannar på s k glöggbuffé *fram med luktsaltet*

  1 tafvlan: Haver inbjudit via kort/mail o inte telefonerat
  2 tafvlan: Har heller icke underrättat om klädseln
  3 taflor med flera *tar mig för pannan*: Husfolket föredrar bekväm klädsel då icke tröja med målarfärg utan mer som det nya modehusen förespråkar, leisure(!) o husmodern planerar en relativt nyinköpt jumpers (!).

  Slutligen kommo vi till denna buffé som är tänkt som tilltugg. Måhända kan den liknas smörgåsbord då både enklare o mer komplicerade smårätter kan inmundigas. Definitivt fler än 3!

  Tror vi faktiskt här kanske råkar hamna så rätt så de öfvriga tafvlorna kunna negligeras. Ehuru buffén ska trakteras av några utlänningar, inkl husbonden själv *gapskrattar*.

  Husmodern väntar med spänning på telefoneriet fr lilla staden för inspirationstitt i stora vackra huset... ;)

  Kramar till dig galenpanna *skrattar*

  Skrivet av Dubbelörnen — 26 Nov 2007, 16:35

 3. det här var ju kul!

  tack för ditt fina mail...jag hoppas att allt är bra med dig ...allt under kontroll i Linneskåpet, än så länge!
  Många kramar från Clara, Clarakanin och Woody!

  Skrivet av Clara — 30 Nov 2007, 09:26

 4. Isabelle: Tack! Tågar från bordet - tja, man går kanske som i ett luciatåg, lätt skridande eller marscherande? *fniss*

  Dubbelörnen: Jag skrattar gott åt din underbara kommentar! Tur att det finns luktsalt som plåster på såren vid en husmoders vedermödor ... *gapskrattar*.

  Clara: Skönt att du har koll på Līnneskåpet och dina skyddslingar! :-)

  Varma kramar till er alla tre!

  Skrivet av Lady Stalker — 30 Nov 2007, 18:38

 5. Hej, long time ago på denna sida, inte fullt så länge sen i verkliga livet :). Temat "målgruppsanpassad middag" klingar ljuvt i mina öron.....
  Gäster anno 1930 bör således bliva bjudna på allehanda smörgåsar. Medan 2000-talets kanske vill ha korv med bröd, och popcorn? Vad gör man då med 80-talisterna? Blir det den traditionella oxfilčn med potatisgratäng? (som undertecknad inte alls (läs visst) kombinerade m hummer på nyår. Ack det är svårt med nytänkandet! Kramar sändes.

  Skrivet av Limepaj — 04 Jan 2008, 11:03

Lägg till en kommentar
 authimage
Powered by pLog