Blogg gratis Logga in

Lady Stalker

10 Nov, 2006


Hushållets rationalisering

Tangentbordsknatter — Skrivet av LadyStalker @ 10 November, 2006 18:08

Picture this: Du är en (desperate?) housewife år 1941. Din make har tilldelat dig en hushållskassa att disponera på bästa sätt. Vad gör du? Jo, konsulterar verket "Hushållets rationalisering" förstås! (Författare: Ida Malmström, ordförande i Malmö Husmoderförening.)

Några citat ur denna oundgängliga bibel:

 • "W.C.-skålen skötes bäst med långskaftad borste och sodalut, och denna behandling bör den få dagligen."
 • "När det gäller längre bortavaro från hemmet under sommarvistelse på landet t.ex. är det synnerligen viktigt att de stoppade möblerna och textilierna noga skyddas mot mal. / - - -/ Det är förnuftigt att ta ner alla tjocka gardiner, bonader och draperier av ylle, piska och lufta dem och låta dem rikigt genomstrålas av solen och därefter slå in dem."
 • "I många hem äro utan tvivel böckerna den värdefullaste delen av det fasta bohaget. Ofta nog är det husets herre, som är bokälskaren och vaktar boksamlingen som sin ögonsten, och sköter husets kvinnor denna del av hemmets inredning med nonchalans och slarv, dömer han gärna allt husligt arbete därefter. / --- / Nåja, detta är som allting annat här i världen relativt, och nog finns det kvinnor och barn, som i böckerna på "pappas" bokhylla , finna sina bästa vänner och där förskaffa sig de "eviga följeslagare", som hjälpa dem uthärda det hårda och svåra livets alla prövningar".

Hjälp, JämO -- var är du? Detta är blott 65 år sedan.

Hushållets rationalisering år 2006: Köp hämtmat på en italiensk delikatesskrog, skit (!) i toaletten och läs något ur den digra boksamling, av vilken du själv inhandlat 75 procent, för att uthärda det lätta och ljuva livets alla prövningar.
Kommentarer

 1. Varför vara så känslig!
  Vårt hushåll, ur vilket den djefla mannen, denna odresserade naturprodukten, är sprungen, såg dagens ljus 1957.
  Vi lyder alla de goda råden för "Hushållets rationalisering", ssk avseende wc-stolen, men INTE av mig utan den väldresserade fadern till den dj.m!

  Utan prestige och fördomar kan man snabbt hitta strategier där var och en, oberoende av kön, kan hitta SIN allt efter fallenhet och kompetens.

  Hemma hos oss sköter maken städningen och bilen, jag tvätten och trädgården, medan vi delar på matlagningen;

  Skrivet av den blyga — 11 Nov 2006, 18:54

 2. Den blyga! Är jag känslig? ;-) Hm ... kan bara inte låta bli att jag reagerade på det förfärliga antagandet att MANNEN är den troliga bokälskaren i hemmet. Nåja, jag inser att boken skrevs under en tid, då det troliga VAR att mannen var den beläste, så okej, okej.

  Så du har en väldresserad make; det låter bra! Vi delar på saker och ting här också, men så långt har vi inte sträckt oss som att hälla just sodalut i alla toaletter varje dag OCH slå in bonader (har vi några bonader???) innan vi åker till landet. Gör ni? (Om ni åker till landet.)

  PS. Jag svarade dig samma dag du skrev ditt inlägg, men bloggen har inte funkat helt så det registrerades inte.

  Skrivet av LadyStalker — 14 Nov 2006, 20:34

Lägg till en kommentar
 authimage
Powered by pLog