Blogg gratis Logga in

Lady Stalker

05 Feb, 2007


Paradrätt från 80-talet

Tangentbordsknatter — Skrivet av LadyStalker @ 05 Februari, 2007 11:17

Jag upprepar: Detta är ingen matblogg. Men eftersom det är en pyttipanna- eller gottochblandat-blogg, så måste jag ju kunna skriva om mat också?!

Låt oss först träda in på Memory Lane, dit jag allt som oftast återvänder. Att laga mat på 80-talet var inte svårt: i med vispgrädde bara, så ordnade det sig! Recept med fyra till sex deciliter av nämnda ingrediens, var inte ovanligt! Och så smööör förstås, inget konstgjort margarin med Omega 3-extraplus-nyttiga fetter där inte.

Min paradrätt alla kategorier detta decennium, var "Pasta med bacon och valnötter". Helt förföriskt gott med saftighet, sälta och smakgiftermål.

Receptet var skapat av ingen mindre än Tore Wretmans dotter, Anne-Sofie Englund. Med gigantiska glasögon som täckte halva ansiktet, poserade hon i Damernas Världs receptbilaga 1987. Hennes rätt var lite udda, för den innehöll (korts i taket) ingen vispgrädde! Nåja, möjligen kunde man ha det som tillbehör, men det har jag aldrig haft.

Varsågoda, här kommer receptet:

--------------------------------------------------------------------

Pasta med bacon och valnötter

pasta (spiralmakaroner)
230 g bacon
1 1/2 dl valnötter
1 msk olivolja
4 msk osaltat smör
1 liten aubergine (äggplanta står det i receptet, men ni fattar?)
2 röda paprikor
1 squash eller 2 små
salt, peppar
färsk riven ost, typ parmesan

Koka pastan al dente ca 12 min. Spola den i kallt vatten. Skär baconet i 2 cm stora bitar och stek dem knaprigt. Ta upp baconet och låt det rinna av på ett papper. Lämna kvar fettet i pannan, lägg i nötterna och rosta dem i pannan tills de blir mörkt bruna. Ta bort pannan från värmen.

I en annan panna hettas oljan upp tillsammans med smöret. Paprikan skärs i tjocka strimlor, aubergine och squash i skivor. De steks individuellt i smöret, ca 5 min var. Lägg grönsakerna i pannan med valnötterna och hetta upp. Lägg i pastan, salta och peppra.

Servera genast tillsammans med massor med riven ost eller en ostsås gjord på reducerad tjock grädde och parmesan, salt och svartpeppar.

Vintips (från 1987): Chianti Rosso 34 :- eller Barbera d'Alba 52 :-.

--------------------------------------------------------------------

Nu rinner snålvattnet på er, eller hur? Så fram med pannorna och sätt i gång. Men gör inte samma misstag som en väninna till mig.

"Det var så mycket squash bara ..."
"För mycket?"
"Ja, squash och äggplanta är väl samma sak ...?"

Nope. Squash är detsamma som zucchini. Äggplanta är detsamma som aubergine. Och det går inte lika bra med selleri!
Kommentarer

 1. Haha! Ja visst var det så! Allt blev godare med vispgrädde! Och var tog rätten "Flygande Jakob" vägen? Och ostpajen? Och gräddstuvad pytt? Ack och ve .. Arla måste ha förlorat mängder av intäkter ...

  Skrivet av Christina — 05 Feb 2007, 19:44

 2. Å, Flygande Jakob! Snacka om onyttigheternas onyttighet! Men gott! En nyårsafton (1989?) blev jag bjuden på en god fiskrätt. Receptet? Lägg rödspättor i en ugnsform. Vispa massa grädde och häll över samt blanda i stenbitsrom! In i ugnen och sen klart ...

  Gräddstuvad pytt har jag sett i frysdisken faktiskt. Men den såg äcklig ut.

  Testa mitt paradrecept förresten -- du blir nog inte besviken.

  Skrivet av Lady Stalker — 05 Feb 2007, 22:13

 3. gott gott gott...:)

  Skrivet av fanny — 08 Feb 2007, 07:24

 4. Fanny -- har du lagat rätten?

  Skrivet av Lady Stalker — 08 Feb 2007, 09:40

 5. Jag kom också att tänka på Flygande Jacob faktiskt som jag åt för första gången på en fest på universitetet i Linköping. Det händer att det slinker ner en och annan liten bit Jakob än i dag.

  Tekakor är ett annat kärt minne. Till min stora lycka råkar mitt lilla sommar- och vintertorp ligga alldeles intill ett bageri där tiden har stannat. Där bakas tekakor och sirapslimpor i långa banor. Någon som blir sugen?

  Skrivet av stumpan — 08 Feb 2007, 22:28

 6. Att ha ett bageri intill sitt torp, det är ren och skär LYX! Lyckans ost!

  Ja, nog blir jag sugen.

  Skrivet av Lady Stalker — 09 Feb 2007, 08:00

 7. Blir det inte bara nån stor klump av pastan om man gör den först, spolar den i kallt vatten och sedan inväntar att allt det andra ska bli klart?

  Nå, är glad att det är min vecka på måndag. Ska testa denna där.

  Skrivet av Cecilia N — 10 Mar 2007, 17:07

 8. Cecilia! Nej, då - ingen fara! Om du bara kokar pastan "al dente" så klibbar den inte; tvärtom separeras skruvarna bättre av kallt vatten. Men du kan lika gärna skippa spolandet.

  Smaklig måltid!

  Skrivet av Lady Stalker — 11 Mar 2007, 21:46

 9. Nu har vi testat. Mums! Tack för tipset.

  Skrivet av Cecilia N — 17 Mar 2007, 10:54

Lägg till en kommentar
 authimage
Powered by pLog