Blogg gratis Logga in

Lady Stalker

15 Aug, 2007


Ett sommarminne: Rumänien 1974

Tangentbordsknatter — Skrivet av LadyStalker @ 15 Augusti, 2007 21:18

Här har varit bloggtorka, på grund av vistelse i solen (inte i kärringgrillen, utan under den äkta varan på en grekisk ö.)

Men nu kastar vi loss igen, och antar Ellas utmaning, bättre sent än aldrig: Skriv om ett sommarminne!

Och då gör jag det.

Rumänien 1974

I ett skakigt plan av okänt märke, sitter en familj på väg mot Draculas hemland. Året är 1974 och det är första utlandsresan för döttrarna, 7 och 10 år (yes, that's me). Minsta minisyrran är hemma hos mormor och morfar.

Varför detta udda resmål och inte trygga Mallis eller Legoland? Jo, det är specialpris för lärare och pappa ser sin chans.

Så är vi framme vid Svarta havets kust och höghushotellet tronar framför våra ögon. Cocorul heter det (ja, det minns jag, men står det kvar?). Jag och syrran får eget rum! Sedan blir hon nypt i kinderna och gullegullad med av varje städerska som passerar vår väg. Ingen är vidare intresserad av den gängliga tioåringen med råttfärgade testar.

Men denna sorg är snart förträngd. Redan första dagen blir jag kär! Nej, inte i någon jämnårig prins, utan i en av kyparna på halvpensionen. Han är bara tre gånger så gammal som jag, tralala ... och syrran blir sympatikär hon med i "söta farbrorn", som är vårt kreativa kodnamn.

Sedan åker vi häst och vagn, ser på folkdansuppvisning och dricker Citronada (gudomlig dryck med citronsmak, som sedd med mina 40+-ögon i backspegeln snarare härrör till kategorin Fanta).

Åter nåt mindre roligt: alla trasklädda smutsiga barn, som kretsar kring våra uppklädda gestalter vid middagsdags. Framsträckta händer tigger om mynt ... bara ett litet! Vi är kungar från en främmande planet.

Så går barnen och handlar åt sina föräldrar. De runda brödkakorna rullas hem i rännstenen -- som leksaker. Deras enda?

En annan dag ska den store ledaren passera. Hotellets väg kantas av folkmassor som laddat med blomster och hyllningar. Även vi turister väntar, fascinerade och storögda. Vi väntar. Och väntar.

Då kommer ösregnet. Och när den svarta limousinen slutligen passerar är det alldeles tomt. På den blanka asfalten ligger söndertrampade blommor och i ett -- svisch -- är han förbi.

Rumänien 1974. Ett sommarminne.
Kommentarer

 1. Sommarminnen är härliga! Jag minns mina barndomssomrar med min storasyrra på vårt sommarställe i Sörmland. Småblommiga tapeter i flickrummet där vi sov båda två. Ändlösa fantasifulla lekar med kottar och barkbitar. I backen solvarm knastrande grusväg på väg hem från badstranden. Äta mammas spagettiringar i tomatsås tillsammans med syrran på altanen - åh, tänk om man kunde spola tillbaka tiden och få uppleva allt detta igen!

  Skrivet av Ullstorp — 15 Aug 2007, 22:34

 2. Mina somrar var fyllda av sol o värme, transistorradio, Sommar, Sommartoppen, Grattis m m. Ett ändlöst lyckorus!!!

  Ljuvliga 60- o 70-tals låtar, tuffa brudar, framtiden var oändlig, flytt till södern, arbete, 80-tal, resor runt världen, livet lekte...

  vilka minne du gav...

  Kramar

  Skrivet av Dubbelörnen — 15 Aug 2007, 23:32

 3. Vilket sommarminne! Verkligen en annorlunda resa. Kul att få läsa.

  Hoppas du, trots det som är dåligt, kan njuta sensommaren. Ta hand om dig! Stora kramar.

  Skrivet av Isabelle — 16 Aug 2007, 12:31

 4. Ullstorp: Åh, du beskriver känslan så exakt.
  Sådana minnen har jag med! De värmer ända in i hjärteroten ... Och i ens barndoms somrar var det alltid sol ... :-)

  Dubbelörnen: Ja, livet lekte och framtiden var oändlig. Jag ryser av nostalgi. Kram tillbaka!

  Isabelle: Tack och kram till dig med. Här är mest regn just nu, och hälsan är inte direkt på topp. Jag har nåt jag alltid får dras med ... Men i hjärtat skiner solen!

  Skrivet av Lady Stalker — 16 Aug 2007, 19:35

 5. Oj vilket minne, du skriver ju som om jag vore där!
  Tack för att du antog utmaningen.

  Skrivet av Ella — 16 Aug 2007, 21:00

 6. Ella: Tack! Det var hedrande att bli utmanad.
  Måste läsa de andras minnen också.

  Skrivet av Lady Stalker — 16 Aug 2007, 21:28

 7. Tittar in för att önska dig en trevlig helg. Hoppas du mår lite bättre. Ta hand om dig-kramar.

  Skrivet av Isabelle — 24 Aug 2007, 07:25

 8. Isabelle: Jo, tack - det känns lite bättre!
  Ska försöka uppdatera snart här också! :-)
  Trevlig helg önskar jag dig med!

  Skrivet av Lady Stalker — 24 Aug 2007, 08:07

 9. Jag har bjudit in dig till min alldeles egna facebloggbook haha!

  Skrivet av Christina — 24 Aug 2007, 09:35

 10. Tänk, Rumänien åkte även vår familj till. Vi bodde i en badort som hette Neptun nära en annan som hette Mamaia. Jag var nio år och året var -71. Vi var plötsligt rika där och jag fick dricka hur mycket coca cola jag ville, något som annars inte förekom hemma. Jag och min 11-årige bror plankade in på utomhusbion och såg romantiska rumänska kärleksfilmer ocdh drack coca cola. Donau hade svämmat över och det var grodinvasion. När vi badade på stranden såg stranden ut som gräs och när man gick hoppade gräset i form av miljontals små grodor undan. Vi hade också tre uppassare vid vårt bord. En hette Rosie och jag minns henne exakt än idag. Fattigdomen såg jag inte till, jag var i min barnvärld, men mamma och pappa minns en del. Fast det var väldigt tillrättalagt säger de.
  Kul med ett annat Rumänien minne!

  Skrivet av Persilja — 25 Aug 2007, 08:59

 11. Persilja: Men åååh!!! Jag vill träffa dig och veta mer! En till med Rumänienminne! Kan du inte mejla mig? Adressen finns på sajten! Kram!

  Skrivet av Lady Stalker — 25 Aug 2007, 22:52

Lägg till en kommentar
 authimage
Powered by pLog