Blogg gratis Logga in

Lady Stalker

17 Sep, 2007


Husmoder år 1937

Tangentbordsknatter — Skrivet av LadyStalker @ 17 September, 2007 22:10

Högt ärade! Ni har i hög grad glatt mig genom att skaffa Eder första delen av Husmoderns "Sättböcker". / --- / " ... för oss som vilja sköta våra hem med omsorg och ge vår familj pigga, moderna och omväxlande rätter ..."

Så skriver fru Ebba Kolare i en liten bok jag nyligen skaffade, till det facila priset av 20 kronor.

Som husmor sjuttio år senare tampas jag med liknande frågor. Vad ska vi ha till middag? Blir det Mamma Scans köttbullar med makaroner eller ska man slå på stort och laga något avancerat ur Arlas behändiga broschyr?

Efter lite bläddrande i Husmoderns sättbok, inser jag att dåtidens middag inte direkt kom till på en kvart.

Vad sägs om dessa tips?

Kanin ā la Orly.*

En ung kanin flås, köttet lossas från benen, befrias från hinnor och senor och skäres i rundlar, något större än en 2-krona, som marineras med salt, peppar, lagerblad och citronsaft, doppas i frityrsmet och kokas i flottyr.

*) Ja, det är punkt efter rubriken ... Olle Josephson var inte född än.

Njurkrutonger.

Kalvnjurar befrias från alla hinnor och allt fett. Läggas i ättiksblandat vatten över natten. Tagas upp och avtorkas väl. Hackas sedan fint tillsammans med 1 tsk. märg. Denna färs blandas med 1 eller 2 ägg alltefter portionens storlek och avsmakas med salt och vitpeppar. Färsen bredes sedan tjockt på franskbrödskivor, vilka ställas i varm ugn i 5 min.

-------------------

Hm ... Över natten? Hur ska jag hinna jaga kanin? Kalv? Gelé någon? Hur gör man? Och leta efter en tvåkrona lär ta sin lilla tid ... För att inte tala om hur man ska hinna ondulera håret?

Nej, jag tror inte jag var så hungrig.
Kommentarer

 1. *s* Ja, kära nån. Det är tur man inte var med på den tiden. Å andra sidan så fanns ju tiden då. På gott och ont. Nu är allt över en halvtimma långkok :)

  Skrivet av Isabelle — 17 Sep 2007, 22:38

 2. Ja men nu kanske du förstår hur körigt jag har haft det under renoveringen i augusti *fram med luktsaltet*. Vill inte bli påmind *bleknar*...

  Skrattar så tårarna rinner, så vad har damen att klaga på i sitt moderna Husmoders liv?!

  Men... kan man få kika in på ett superkortis idag, nyfiken på skåpet... ;)

  Kram

  Skrivet av Dubbelörnen — 18 Sep 2007, 07:24

 3. Isabelle: Ja, du har rätt. Då fanns ju tiden. Det var inget "lämna på dagis/skola" + dubbeljobb där inte. I de flesta fall. Ja, att blanda ihop Arlas färdiga "pannor" är väl dagens långkok! ;-)

  Dubbelörnen: Jag skrattar också så jag gråter ... åt ditt luktsalt! :-)

  Tyvärr, i dag funkar det inte. Hör av mig snart per mejl! Kram!

  Skrivet av Lady Stalker — 18 Sep 2007, 10:26

 4. Måste bara tala om att jag njuter i fulla drag av sådana här nostalgispäckade inlägg. Katrinplommon- och vitlöksspäckade fläskkarréer är en helt annan sak, men i samma anda. Och jätteroligt att stava: fläskkarréer.

  Skrivet av Lotten Bergman — 18 Sep 2007, 12:08

 5. Lotten: Då har vi något gemensamt! Jag hoppades just att du skulle hitta hit i dag. :-)
  Fläskhare då? Det ser man ju ibland på menyer?

  Skrivet av Lady Stalker — 18 Sep 2007, 17:17

 6. Men jag som alltid är hungrig...stackars mig...tur att jag kan cykla ner och köpa en färdiggrillad kyckling i min närbutik :=) Inte lätt att vara kvinna på den tiden....:=) Kram

  Skrivet av Clara — 21 Sep 2007, 11:00

 7. Clara: Nej, sannerligen inte lätt! Blev man sugen på kyckling fick man väl gå ut och nacka en ... Och planera sin kommande hunger lite mer! ;-) Och du - jag är också alltid hungrig! Kram!

  Skrivet av Lady Stalker — 21 Sep 2007, 11:22

 8. Hoppas du får en härlig helg där du kan vara en husmoder i lättja. Ligga i divanen och äta praliner medans någon annan sköter långkoken :D Kram.

  Skrivet av Isabelle — 21 Sep 2007, 13:05

 9. Isabelle: Ja, det låter som en utmärkt lösning! Detsamma önskar jag dig! Kram.

  Skrivet av Lady Stalker — 21 Sep 2007, 15:44

Lägg till en kommentar
 authimage
Powered by pLog